Narzędzie dla cukrzyków: inteligentne skarpety podłączone do smartfona
28 stycznia 2016, 11:16Studenci z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie opracowali skarpety z czujnikami nacisku, które są połączone z aplikacją na smartfony, ostrzegającą pacjentów z cukrzycą przed rozwojem ran.
Licząca muchołówka
26 stycznia 2016, 11:02W jaki sposób owadożerna muchołówka amerykańska (Dionaea muscipula) decyduje, kiedy zamknąć liście pułapkowe i zacząć wydzielać enzymy trawienne? Okazuje się, że roślina liczy do co najmniej dwóch.
Neurony z jelit trzymają komórki odpornościowe w ryzach
25 stycznia 2016, 13:22Pokarm przemieszczający się przez jelita jest monitorowany przez komórki odpornościowe pod kątem obecności patogenów. Ich aktywność musi być jednak kontrolowana, by nadmierne pobudzenie nie doprowadziło do stałego uszkodzenia tkanki. Prof. Daniel Mucida z Uniwersytetu Rockefellera wykazał, że taką właśnie funkcję spełniają neurony.
Powstaje nowy materiał do kontrolowanego uwalniania leków
21 stycznia 2016, 06:47Podawanie kilku leków jednocześnie i ich kontrolowane uwalnianie ma umożliwić materiał o nowej strukturze chemicznej, przygotowywany przez dr inż. Agnieszkę Piegat. Dzięki innowacyjnemu materiałowi organizm pacjenta będzie lepiej wchłaniał podawane mu leki
Po upadku pałacu Knossos odzyskało znaczenie
20 stycznia 2016, 13:27Najnowsze badania przeprowadzone w Knossos wskazują, że podczas wczesnej epoki żelaza (1100-600 p.n.e) miasto było niemal trzykrotnie większe niż dotychczas sądzono i znajdowało się w nim wiele importowanych towarów
Alergie pokarmowe wiążą się z pobudzonym układem odpornościowym przy porodzie
18 stycznia 2016, 17:09Badanie ponad 1000 dzieci pokazało, że te, które przy urodzeniu mają hiperaktywne komórki odpornościowe we krwi pępowinowej, z większym prawdopodobieństwem zapadają na alergie pokarmowe w 1. r.ż.
Towarzyskie małpy mają bogatszy mikrobiom
18 stycznia 2016, 11:54Prowadząc bardziej towarzyski tryb życia, szympansy mają bogatsze mikrobiomy. Jak podkreślają Amerykanie, spędzanie czasu z innymi często zwiększa ryzyko zarażenia szkodliwymi bakteriami, ale może także oznaczać przekazanie tych korzystnych dla zdrowia.
Wyjaśniono, jak niebieskie i zielone gliny zabijają bakterie
12 stycznia 2016, 12:06Od czasów prehistorycznych ludzie wykorzystują gliny do celów medycznych. Choć wiedziano, że niektóre zabijają bakterie, dopiero teraz określono mechanizm ich działania.
Topnienie gór lodowych sprzyja pochłanianiu węgla
12 stycznia 2016, 11:01Podczas pionierskich badań wykonanych przez naukowców z University of Sheffield wykazano, że topniejące góry lodowe uwalniają do oceanów olbrzymie ilości składników odżywczych, wspomagając w ten sposób znaczący wzrost fitoplanktonu. Mechanizm ten może odgrywać ważną rolę we wchłanianiu atmosferycznego węgla przez oceany.
Jakich pozycji jogi unikać, gdy ma się jaskrę?
11 stycznia 2016, 12:23Pod wpływem pozycji z jogi, które wykonuje się z głową w dół, chorzy z jaskrą mogą doświadczać wzrostu ciśnienia śródgałkowego.